Verzorgingstips nodig?

Geen probleem! Hieronder vindt u van diverse producten uit ons assortiment de verzorgingstips. Staat uw plant hier niet tussen? Dan kunt u altijd contact opnemen via de e-mail of het contactformulier.

Verzorging van de Agapanthus Amourette

(Afrikaanse Lelie)

Om de planten het jaar rond mooi te houden, vindt u hier de beste tips.

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. Plant de Agapanthus na aanschaf zo snel mogelijk in een ruime pot met een grondmengsel van potgrond, geschikt voor kuip- en terrasplanten. Zorg voor een gietrand zodat de plant gemakkelijk natgehouden kan worden. Gebruik een pot met een gat voor de afwatering.

Tijdens de uitgroei van de knoppen en de bloei vraagt de Agapanthus veel water, anders krijgt de plant gele bladeren. De Agapanthus verdraagt een droog moment goed, maar regelmaat komt de plant ten goede.  Bij aankoop is de plant goed bemest, na de bloei is het verstandig om de plant te maandelijks te bemesten met een standaard plantvoeding voor kuip- en terrasplanten.

Kan je een Agapanthus over houden?

Zoals alle kuip- en terrasplanten is ook een Agapanthus goed over te houden.

In oktober begint de rustperiode van de plant, extra water geven en bemesten is dan niet nodig. De plant is echter niet winterhard en moet tegen strenge vorst beschermd worden. Laat de plant, zodra de vorstperiode begint, op een lichte vorstvrije plek overwinteren.

Als de plant te groot wordt, kan deze na de bloei (augustus/september) gesplitst worden. Gebruik dan ook een goed potgrondmengsel.

Na de winter kan de plant weer naar buiten. Als de plant goed koud gestaan heeft, zijn er weer nieuwe knoppen gevormd, deze zijn vanaf eind mei begin juni weer zichtbaar. Zodra de plant weer buiten staat deze goed bemesten met de standaard voeding en de pot goed vochtig houden. In het voorjaar is de Agapanthus erg gevoelig voor een late nachtvorst, dan is vorstbescherming alsnog noodzakelijk.

De bloeitijd van een ”overgehouden” Agapanthus is eind juli begin augustus.

Verzorging van de Leucojum Summer Twinkle

Leucojum Aestivum, ook wel ‘zomerklokje’ genoemd, is afkomstig uit Centraal- en West-Europa. Het is een vaste plant die behoort tot de narcisfamilie. Het zomerklokje is zeer zeldzaam en matig afgenomen. Bovendien is deze soort wettelijk beschermd.

De plant bloeit al vanaf februari, in tegenstelling tot wat de naam ons zegt. De plant sterft af in de herfst om in de winter weer uit te lopen. Elke stengel heeft meestal één bloem, heel soms twee. De lange bladeren zijn fel groen en de plant wordt ongeveer 35 cm hoog. Alle zes bloemblaadjes zijn groot, wit en eindigen in een geelgroen puntje. De leucojum is absoluut winterhard

Leucojum komt van nature voor in moerassige weilanden, natte bossen en langs de rivieren tussen het riet. Het is zeer geschikt voor onderbeplantingen (heesters, bomen), rotstuinen, vaste planten border, onder loofhout, in het gazon en in wilde tuinen of natuurtuinen. De plant geeft de voorkeur aan een vochtige, voedzame grond en verwildert daar erg gemakkelijk. Plaats in een lichte standplaats, mag in direct zonlicht. Grond vochtig houden, niet laten uitdrogen.