Verzorgingstips nodig?

Geen probleem! Hieronder vindt u van diverse producten uit ons assortiment de verzorgingstips. Staat uw plant hier niet tussen? Dan kunt u altijd contact opnemen via de e-mail of het contactformulier.

Verzorging van de Agapanthus Africanus

Om de planten het jaar rond mooi te houden, vindt u hier de beste tips.

Wanneer een plant niet wil bloeien is van belang:

  • Dat de plant altijd in de volle zon staat, ook na de bloei.
  • De plant te bemesten met N.P.K. 7+14+18 (natrium, fosfor en kalium).
  • Dat de plant koel overwintert.

Bemesten na de zomer

De bemesting kan in de tweede helft van augustus gegeven worden, vlak na de bloeiperiode. Deze bemesting zorgt ervoor dat de knopvorming op gang komt.

Verpotten

Verpotten kan wanneer dat nodig is direct na de bloei, ongeveer eens in de 4 jaar. Het beste kunt u potgrond dat weinig turf bevat gebruiken, omdat turf te lang nat blijft. Andere potgronden kunt u het beste mengen met wat grof zand, zodat het water beter wegloopt.

Vermeerderen

U kunt de Agapanthus vermeerderen door de planten te scheuren in de nazomer direct na de bloei, dan zijn de planten namelijk nog in de groei. U kunt de Agapanthus ook zaaien. Als u het zaad droog en koel bewaard, kan het in het voorjaar gezaaid worden. Houdt er wel rekening mee dat er bij het zaaien verschillende soorten kunnen ontstaan.

Kuipen

De Agapanthus kan niet tegen natte ‘voeten’ dus is het heel belangrijk de pot te voorzien van een goed afwateringssysteem door gaten in de pot te maken. In de zomer moeten de planten vochtig worden gehouden, in de winter droog.

Standplaats

De planten moeten zo lang mogelijk in de zon worden gehouden, ook wanneer de plant uitgebloeid is. In de herfst mag de plant niet te veel in de regen staan, haal de plant dan naar binnen. De plant kan wel tegen koel weer maar wanneer er een vorstperiode aankomt is het beter om de plant af te dekken met bijvoorbeeld folie. Wanneer de vorstperiode aanhoudt, de plant binnenzetten. Dit is meestal rond half december.

Bladverliezende: donker wegzetten, geen water geven in de winter, temperatuur tussen de 4 en 6 graden.

Bladhoudende: in het licht laten staan, 4-6 graden en om de 4 weken een beetje water geven.

Bemesten in het voorjaar

Om de bodem op gang te brengen kunt u een kalkhoudende bemesting in februari aan de plant toevoegen. Ook kan er in februari een klein beetje water aan de plant gegeven worden. In maart nogmaals bemesten met NPK 7+14+28 (20gr per 10liter potgrond).

Buiten zetten

Begin maart mag de plant bij koel en vochtig weer naar buiten. In april kunt u eventueel een meststof toevoegen. Wanneer er nog nachtvorst is, is het belangrijk de plant af te dekken. Wanneer deze vorst voorbij is kunt u de plant op zijn definitieve plaats neerzetten.

Verzorging van de Leucojum Summer Twinkle

Leucojum Aestivum, ook wel ‘zomerklokje’ genoemd, is afkomstig uit Centraal- en West-Europa. Het is een vaste plant die behoort tot de narcisfamilie. Het zomerklokje is zeer zeldzaam en matig afgenomen. Bovendien is deze soort wettelijk beschermd.

De plant bloeit al vanaf februari, in tegenstelling tot wat de naam ons zegt. De plant sterft af in de herfst om in de winter weer uit te lopen. Elke stengel heeft meestal één bloem, heel soms twee. De lange bladeren zijn fel groen en de plant wordt ongeveer 35 cm hoog. Alle zes bloemblaadjes zijn groot, wit en eindigen in een geelgroen puntje. De leucojum is absoluut winterhard

Leucojum komt van nature voor in moerassige weilanden, natte bossen en langs de rivieren tussen het riet. Het is zeer geschikt voor onderbeplantingen (heesters, bomen), rotstuinen, vaste planten border, onder loofhout, in het gazon en in wilde tuinen of natuurtuinen. De plant geeft de voorkeur aan een vochtige, voedzame grond en verwildert daar erg gemakkelijk. Plaats in een lichte standplaats, mag in direct zonlicht. Grond vochtig houden, niet laten uitdrogen.